Aangepaste opzet gewrichtsmodule schouder van basisopleiding echografie

Aangepaste opzet gewrichtsmodule schouder

Bij het NT-e verbeteren we continu ons onderwijs. Zo hebben we in de afgelopen jaren diverse ondersteunende e-learnings gemaakt, onze didactische aanpak tijdens de lessen verbeterd en onze presentaties duidelijker gemaakt. De laatste tijd hebben we onze aandacht gevestigd op de leerlijn schouder en hiervoor hebben we een belangrijke aanpassing gedaan. Dit lichten we hieronder verder toe.

Wat hebben we veranderd?

Bij de basisopleiding MSU echografie kun je de keuze maken uit diverse 1-daagse keuzemodules (gewrichtsmodules). De gewrichtsmodule schouder hebben we nu opgesplitst in 2 dagen.

Op dag 1 van de schoudermodule ligt de nadruk op het oefenen van het scanprotocol en het herkennen van normale (sono-)anatomie. Er zal op dag 1 dus meer praktisch geoefend worden.

Op dag 2 van de schoudermodule zal er herhaling zijn van het oefenen van het scanprotocol en zullen de cursisten het oefenen op verschillende proefpersonen. Daarnaast wordt er tijdens dag 2 uitgebreid geoefend worden met het interpreteren van pathologiebeelden en het correleren met de kliniek. 

Je kunt 1 of beide dagen volgen. Wil je beide dagen doen, volg dan uiteraard eerst dag 1 (of de oude gewrichtsmodule schouder).

Waarom hebben we dit veranderd?

Hiervoor zijn meerdere redenen:

  1. De basisopleiding schouder sluit nu beter aan op de vervolgopleidingen voor de schouder. Het is voor cursisten nu gemakkelijker om de volgende stap te zetten in hun echo leercurve.
  2. De schouder is het meest gescande gewricht in de praktijk. Daarnaast is het qua scantechniek en klinisch redeneren een heel complex gewricht en heeft deze meer aandacht nodig voor een basiscursist.
  3. Cursisten die alleen de bovenste extremiteit willen leren scannen hoeven voor hun derde module geen onderste extremiteit module meer te kiezen.

Wat betekent dit voor jou als cursist?

Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie:

1. Je bent begonnen met de opleiding en je hebt de ‘oude’ schoudermodule al gevolgd:

  • Je kunt dag 2 als een losse (extra) module bijboeken. Heb je nog een voucher over dan gebruik je die. Als je hem volgt na afronding van de basisopleiding dan krijg je ook aparte accreditatiepunten voor deze opleiding.
  • Sta je al ingeschreven voor een andere (niet-gevolgde) gewrichtsmodule, maar wil je deze graag wisselen voor dag 2? Stuur dan even een mailtje naar info@nt-e.nl, dan maken wij dit voor je in orde.


2. Je hebt de gehele basisopleiding opleiding MSU-echografie al afgerond:

  • Je kunt dag 2 als een losse module bijboeken. Deze is apart geaccrediteerd. 

Heb je de 'oude' schouder gewrichtsmodule gevolgd en overweeg je de nieuwe schoudermodule dag 2 te gaan volgen? Houd er dan rekening mee dat er gedeeltelijk herhaling in de theorie zit die we bespreken over cuff rupturen en calcificaties. Wil je zien wat er precies aan bod gaat komen die dag, dan kun je via deze link het lesmateriaal bekijken.