Casus: Echografie van de n. peroneus superficialis

opname n v2. peroneus superficialis

Casus: Echografie van de n. peroneus superficialis

Daan Gelsing, is extended scope fysiotherapeut en echografist. Hij schrijft over een casus uit zijn praktijk.

Anamnese

Een 34-jarige man is sinds 1 week bij mijn collega onder behandeling. Hij heeft een status na een trimalleolaire enkelfractuur links waarvoor de traumachirurg een osteosynthesemateriaal met schroeven heeft geplaatst. Omdat mijn collega op vakantie is komt hij bij mij en vertelt het volgende verhaal.

In de dagen na zijn operatie ervaart meneer dat zijn voet anders aanvoelt dan zijn andere voet. Dit is natuurlijk niet gek gezien de diverse breuken. Alleen heeft hij ook last van een schietende, stekende pijn over zijn wreef bij aanraking van het gebied rondom de laterale malleolus. Daarnaast heeft hij de indruk dat de aanraking van de huid rondom de enkel en voet is veranderd. Vanzelfsprekend is het voor hem op dit moment niet mogelijk om zijn werk als vrachtwagenchauffeur uit te voeren en zit hiervoor in de ziektewet.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens de inspectie oogt het litteken rustig. De wond lekt niet en hij kan de voet plat op de grond zetten.

Tijdens het bewegingsonderzoek komt naar voren dat de mobiliteit van de enkel, niet verassen, beperkt is in alle richtingen.

  • Links actief dorsaalflexie/plantairflexie       0/0/10                  
  • Links passief dorsaalflexie/plantairflexie     5/0/15
  • Links actief inversie/eversie                         10/0/5                
  • Links passief inversie/eversie                       15/0/10

De gnostische sensibiliteit (fijne tast) is gestoord. De vitale sensibiliteit (pijn) is nog wel intact.

Diagnostische echografie

Afgaande op bovenstaande informatie lijkt het erop dat er een zenuwprikkeling is van de n. peroneus superficialis die de klachten veroorzaakt. Ik besluit een echo te maken om mijn vermoeden te bevestigen. Dit is wat ik zie:

Het voordeel van echografie in dit stadium is dat we de oorzaak van de zenuwbeknelling snel hebben kunnen aantonen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat de zenuwgeleiding na decompressie alsnog gestoord is. Maar dan kan ik dit met echografie wel goed evalueren en het therapeutisch beleid erop aanpassen. Dit was misschien niet gebeurd als er geen echografisch onderzoek was uitgevoerd.

Evaluatie

De vraag is of het op dit moment in zijn herstel gewenst is om de compressie op de zenuw te verminderen. Of dat het, gezien de actualiteit, voor nu niet wenselijk is om in te grijpen.

Ik schrijf mijn bevindingen in een verslag en adviseer meneer om een afspraak te maken met de traumachirurg. Daarnaast geef ik de video’s van de echobeelden mee, zodat de chirurg deze ook kan bekijken.

‹ Terug naar overzicht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats jouw reactie, we zijn er benieuwd naar!

Deel dit met een collega: