Shockwave therapie bij Osgood Schlatter

blog shockwave 5MK31173 LR

Shockwave therapie bij Osgood Schlatter

Osgood Schlatter (OS) is een mooi voorbeeld van een minder alledaagse shockwave indicatie. Het gaat hier om een knieklacht die relatief vaak voorkomt bij kinderen in de groei en wordt gezien als een verbeende avulsie van de groeischijf[1]. Eén van de verklaringen voor het ontstaan van deze klachten is dat de pees van de quadriceps te hard zou trekken aan het nog relatief zwakke kraakbeen van de groeischijf t.h.v. de tuberositas tibae[2]. Dit geeft regelmatig langdurige pijnklachten bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar.

Op het moment dat een patiënt met klachten bij een arts of fysiotherapeut komt hebben zich over het algemeen al (irreversibele) pathologische veranderingen voorgedaan. De behandeling zal zich dan ook eerder op de symptomen dan de pathologie zelf richten. Eén van de mogelijke behandelvormen van OS is shockwave therapie.

Vergelijking met de jumpers knee

Qua symptomen zijn er gelijkenissen tussen OS en de klachten bij een jumpers knee. De pathologieën zijn daarentegen heel anders. Waar we bij de jumpers knee middels shockwave therapie vooral de degeneratie van de pees proberen te beïnvloeden is hier bij OS geen spraken van. Desalniettemin heeft shockwave therapie bewezen ook een effect op bot en kraakbeen te hebben. Een effect van shockwave therapie op OS mag je dan ook niet op voorhand uitsluiten.

Wetenschappelijke literatuur

Vanuit de literatuur is er nog weinig bekend over de behandeling van OS klachten met shockwave therapie. Maar door Lohrer et al., is in 2012 een onderzoek over dit onderwerp gepubliceerd. Voor dit onderzoek zijn 14 adolescenten met OS in de leeftijd van 13–15 jaar behandeld met radiale shockwave therapie. Vervolgens werd er bij een follow-up 3 tot 7 jaar later onderzocht hoe het met de klachten stond. Hieruit bleek dat op de lange termijn 75% van de behandelde patiënten volledig klachtenvrij was geworden[3].

Hoewel de resultaten van dit onderzoek op het eerste oog veelbelovend lijken, verteld het ons niks meer dan dat radiale shockwave therapie een veilige en mogelijk effectieve behandeling voor klachten bij OS is. Het gaat hier om een ongecontroleerd onderzoek en bovendien is bij een natuurlijk beloop sowieso te verwachten dat patiënten op de lange termijn van hun klachten af zullen komen. Ongeacht de behandeling. Het is dus wat vergezocht om deze effecten volledig aan de shockwave behandeling toe te schrijven.

Het is duidelijk dat OS zeker niet de meest voor de hand liggende shockwave indicatie is. Het weinige onderzoek dat er is biedt slechts zeer gering bewijs. Daarnaast mag op basis van de theorie ook niet direct een effect worden verwacht. Er zijn namelijk geen duidelijke overeenkomsten met andere, bekendere, shockwave indicaties.

Andere groeischijfproblemen

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Osgood Schlatter. Zo zijn er wel meer veelvoorkomende klachten bij kinderen in de groei die zich op een vergelijkbare manier presenteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan M. Sever (irritatie van de groeischijf onder de hiel) of M. Sinding-Larsen-Johansson (irritatie van de apex van de patella). Beide betreffen een irritatie van het kraakbeen van de groeischijf en ook hier mag geen effect van behandeling middels shockwave therapie worden verwacht.

Conclusie

Hoewel shockwave geen bewezen negatieve effecten heeft op pathologie van de groeischijf en in theorie veilig ingezet kan worden bij adolescenten is een positief effect onvoldoende onderbouwd. We raden dus vooralsnog af om dit soort klachten middels shockwave therapie te behandelen.

Ook interessant om te lezen:

Shockwave therapie bij botindicaties

Shockwave therapie bij Dupuytren, Ledderhose en triggerfinger

Shockwave therapie bij frozen shoulder

Reacties zijn welkom!

Wil je je ervaringen delen? Of heb je nog vragen of opmerkingen? We zouden het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Literatuurlijst:

  1. Ogden JA, Southwick WO. OsgoodSchlatter’s disease and tibial tuberosity development. Clin Orthop 1976; 116:180–189
  2. Hirano A, Fukubayashi T, Ishii T, Ochiai N. Magnetic resonance imaging of Osgood-Schlatter disease: the course of the disease. Skelet Rad 2002; 31(6): 334-342.
  3. Lohrer H, Schöll NTJ, Zwerver J, Malliaropoulos N. Extracorporeal shockwave therapy for patients suffering from recalcitrant Osgood Schlatter disease. Sportver Sportschad 2012; (4): - 218-222.
‹ Terug naar overzicht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats jouw reactie, we zijn er benieuwd naar!

Deel dit met een collega: