Tendon morphology and mechanical properties are associated with the recovery of symptoms and function in patients with achilles tendinopathy

Of het nu gaat om een midportion- of insertietendinopathie van de achillespees, de behandeling hiervan is erop gericht om symptomen te verminderen en de functie te verbeteren. Het uiteindelijke doel is een veilige terugkeer naar (sport)activiteiten. In veel gevallen ligt de focus van de patiënt en behandelaar om de mate van herstel te meten vooral op het niveau van symptomen. 

Hoewel deze (afname van) symptomen een belangrijk onderdeel is van het herstel, kan deze eenzijdige symptoombenadering ook een verklaring zijn voor de hoge mate van recidief en slechte langetermijnuitkomsten. Het verdwijnen van symptomen gaat niet per se gepaard met volledig structureel en functioneel herstel.

In deze studie is met echografie gekeken naar de morfologie en mechanische eigenschappen van de achillespees. Daarnaast zijn pijn en functie gemeten. Hieruit blijkt dat peesstructuur geassocieerd is met het herstel van symptomen en functie. Een revalidatietraject waar naar al deze aspecten gekeken wordt leidt uiteindelijk tot betere langetermijnuitkomsten en meer realistische verwachten voor de patiënt met een achillespees tendinopathie.