Post-HBO opleiding musculoskeletale echografie voeg toe aan favorieten


Doelgroep(en):

Fysiotherapeuten, Laborant, Physician Assistant

Niveau:

Starter

Eindtoets

Ja

Certificaat

Ja

Starttijd - eindtijd

11:00 - 17:00

Aantal lesdagen / modules

12 lesdagen

Accreditatie

NAPA aangevraagd
Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en SKF) (AF,MT) aangevraagd

Tip een collega Direct inschrijven

Kosten: € 3.750,-

Post-HBO opleiding musculoskeletale echografie voeg toe aan favorieten

Tip een collega Direct inschrijven

Cursusdata

  • Lesdag 1 20 jan 2026 Lesdag 2 27 jan 2026 Lesdag 3 3 feb 2026 Lesdag 4 10 feb 2026 Lesdag 5 17 feb 2026 Lesdag 6 10 mrt 2026 Lesdag 7 17 mrt 2026 Lesdag 8 24 mrt 2026 Lesdag 9 31 mrt 2026 Lesdag 10 7 apr 2026 Lesdag 11 14 apr 2026 Lesdag 12 12 mei 2026 Inschrijven

Doelgroep

Laboranten, fysiotherapeuten, kaderhuisartsen beweegzorg of physician assistants.

Doel van de opleiding

Tijdens deze post-HBO opleiding leer je hoe je zelfstandig een echografie-onderzoek van de extremiteiten uitvoert volgens de internationale ESSR protocollen. 

Tevens kun je pathologie beelden herkennen, classificeren en integreer je klinisch redeneren voor de keuzes die je maakt tijdens een echografisch onderzoek. Daarvoor leren wij je om klinische cues en klinische tests te integreren in je onderzoek.

Voor echogeleide injecties voor de schouder en de heup kun je beargumenteerde keuzes maken voor de juiste benadering en materiaalkeuze.

Over het NT-e

Het Nationaal Trainingscentrum voor echografie (NT-e) is een CKBO geregistreerde opleidingsinstelling met een divers team aan docenten. Wij verzorgen al meer dan 15 jaar geaccrediteerd (CHBB, ABC1, NVVP, KNGF) echografie onderwijs voor zorgprofessionals zoals (huis-)artsen, fysiotherapeuten, chirurgen, podotherapeuten en physician assistants. Sinds 2025 is daar de doelgroep van laboranten aan toegevoegd. Wat ons als NT-e bijzonder maakt? Dat lees je hieronder bij de werkwijze.

Werkwijze

De opleiding wordt verzorgd door docenten met veel praktijk- en ook onderwijservaring. Het programma is zorgvuldig samengesteld om zoveel mogelijk te voldoen aan wat de praktijk nodig heeft.

De theorie en praktijk lopen in elkaar over. Bijvoorbeeld het anatomie onderwijs wordt direct gecombineerd met praktijklessen en echobeelden. Je leert eerst hoe de anatomie eruit ziet en je brengt deze ook meteen bij elkaar in beeld. Dit zorgt voor veel afwisseling tijdens de lesdag zelf en verhoogt het leereffect.

Een belangrijk onderdeel t.b.v. het leereffect is herhaling, iedere lesdag worden scan posities van vorige dagen herhaald. 

Blended learning:

Veel theorie is in video’s verwerkt die de student thuis kan bekijken. Tijdens de lesdagen zullen we met actieve werkvormen met deze theorie aan de slag gaan. Ook zijn er video’s beschikbaar van het protocollair scannen van bijna alle scanposities.

Persoonlijke begeleiding:

Bij het NT-e staan onze studenten centraal. Wij geloven dat persoonlijke aandacht de basis vormt om echt te kunnen leren en groeien. Iedere student is voor ons uniek: met een eigen achtergrond, leertempo en leerstijl. Daarom nemen wij actief de tijd om je te leren kennen en begeleiden we je op maat. 

Wij zorgen dus voor een veilige en laagdrempelige leeromgeving, waar je je vrij voelt om vragen te stellen en fouten te maken. Onze docenten en coördinatoren zijn gemakkelijk bereikbaar, denken actief met je mee en zoeken altijd naar oplossingen als er iets speelt dat jouw leerproces kan beïnvloeden. Er zal ook een app groep worden gemaakt waarin zowel de hoofddocent, coordinator en de studenten in zitten. Daarmee kun je ons op een laagdrempelige manier bereiken en vragen stellen. 

Kortom: bij ons ben je geen nummer, maar een individu met persoonlijke begeleiding op maat.

Inhoud van de opleiding

Er wordt een stevige basis gelegd qua (sono-)anatomie, pathologie en scantechniek. De basis wordt gevormd door de ESSR scanprotocollen. 

Voor de nervi is er ook speciale aandacht met colleges over zenuwbeknellingen en andere zenuwaandoeningen. 

Daarnaast komen relevante thema’s zoals echogeleid injecteren, ergonomie, verslaglegging en klnisch redeneren aan bod. 

De opleiding bestaat uit 11 lesdagen plus extra dag die in het teken staat van de praktische eindtoets waarin de scanvaardigheid (inclusief knoppologie), pathologiekennis en het klinisch redeneerproces samenkomen. 

Lichaamsregio's (scanporotocollen) die aan bod komen:

Schouder
Elleboog
Pols
Hand
Heup
Knie 
Enkel
Voet

Toetsing:

Theorietoets anatomie
Pathologietoets
Praktische eindtoets
Maken van een portfolio met casuïstiek

Blended learning

Om het maximale rendement uit onze lesdagen te halen zijn er voorafgaand aan de lesdagen diverse theorie- en praktijkvideo's en een e-learning over de natuurkunde, artefacten en knoppologie beschikbaar. Zie in onderstaande video een voorbeeld hiervan. 

Video 1 - enkel


Video 2 - pols

 

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit digitale powerpoints, naslagwerken en videomateriaal in de vorm van e-learnings. 

Tijdsduur

De opleiding bestaat uit 11 lesdagen, van 11:00u tot 17:00u.

Het leslokaal is in de ochtend vanaf 09:00u al toegankelijk om met de apparatuur te kunnen oefenen. Soms zal er dan ook een docent aanwezig zijn in overleg met de studenten. Dit is prettig voor als je extra hulp nodig hebt. 

Lunch, koffie, thee, koekjes en fruit zijn inbegrepen. In je MijnNT-e account kun je specifieke dieetwensen aangeven.

Inschrijven

De cursist dient een eigen MijnNT-e account (liefst met privé mailadres) aan te maken en daarmee in te schrijven.
Bij facturatie kan worden aangegeven dat de werkgever betaalt en kunnen de (e-mail)gegevens van de betalende afdeling worden ingevuld en dan wordt er een betaallink verstuurd.
(!) Wil jouw ziekenhuis echter eerst een factuur met factuurnummer hebben? Neem dan even contact met ons op. (!)

Nieuwsgierig en wil je meer informatie? 

Wil je meer weten over de opleiding? Stuur ons dan een bericht en we nemen contact met je op. 

Docenten van deze opleiding

De docenten die in het NT-e actief zijn, hebben ruime ervaring in het vakgebied en leren jou de kneepjes van het vak. Ze zijn veelal - net als jij - in de praktijk actief. Wij proberen de docenten zo te programmeren dat je als cursist van meerdere docenten les krijgt.

Deze opleiding wordt afwisselend gegeven door (een combinatie van) onderstaande docenten.

Goed om te weten

Cursusnummer: 9256
Min / max deelnemers: 5 / 16

Aantal contacturen: 60
Aantal zelfstudie-uren: 100
Totale studiebelasting uren: 160